Sari la conținut
Prima pagină » Utile » Este scump să construiești din panouri de paie?

Este scump să construiești din panouri de paie?

Știind prețul unui panou de paie presat, ne este oarecum la îndemână să facem o mică analiză în ceea ce privește costurile unei astfel de case. Oricum, răspunsul este unul asemănător cu cel primit dacă am discuta despre….cea mai ieftină, sau cea mai bună mașină (ca și exemplu).

Totuși, în cele de mai jos încercăm să facem o analiză în ceea ce privește costurile care se ivesc (sau se evită-de ce nu?) la construcția unei case din panouri de paie.

Dacă am lua în calcul o casă de 100 mp (10x10m + 40 m lineari) și o înălțime interioră de 2.65 m (un rând de panouri în picioare și un rând culcat, la care se adugă o centură de lemn de minimum 15 cm) ar fi nevoie de aproximativ 65 panouri cu dimensiunea de 100x150x40 cm.

Dacă eliminăm panourile din locurile în care vin geamuri și uși, vom avea un necesar de aproximativ 55 de panouri.

Prețul plătit pentru 55 de panouri va fi 130 x 55 = 7150 euro. Atât ar costa peretele casei dumneavoastră. Însă, ceea ce trebuie luat în calcul în continuare, sunt următoarele aspecte :

  1. Rezultatul final din punct de vedere al eficienței termice este cel al unei case pasive – deci NU NECESITĂ O TERMOIZOLAȚIE ÎN PLUS
  2. Tehnologia de fabricare (structura de lemn + paiele presate hidraulic) și modul de asamblare, montare al panourilor din paie rezultă o structură autoportantă – deci NU NECESITĂ O ALTĂ STRUCTURĂ DE REZISTENȚĂ
  3. Santier curat și scurtează timpul de execuție
  4. Poți să montezi chiar tu (cu ajutorul uni bărbat) aceste panouri sau poți opta să le monteze chiar producătorul. Dacă în prima variantă elimini cheltuielile unei echipe, cu varianta elimini posibilitatea ca aceste panouri să fie montate de neprofesioniști, care ar duce la un dezastru
  5. Panourile din paie fiind foarte netede (față de o casă din baloți de paie construită „artizanal”), pot fi tencuite usor chiar și de neîndemânatici. Chiar dacă apelezi la o echipă pentru finisaje, necesarul de material (tencuieli) este mai redus cu cel puțin 1,5 cm/mp…deci economisești la costurile tencuielii.
  6. Economisești pe termen lung : la factura de încălzire și la medicamentele pe care aproape că nu le poți evita când trăiești într-un mediu nesănătos.

Fiecare persoană în parte știe cel mai bine în ce soluție, material, tehnică are încredere. Fiecare persoană în parte știe ce-i permite bugetul și ce și-ar dori ca rezultat final. Nu știm cum vi se par prețurile de mai sus, dar am considerat utilă această analiză, deoarece atunci când alegem un material (soluție sau tehnică), întodeauna trebuie privit în ansamblu, cu cheltuielile care le implică (sau elimină), energia, eforturile necesare.

Vă dorim mult noroc în alegeri!

2 comentarii la „Este scump să construiești din panouri de paie?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Consideri că-s utile informațiile? Atunci distribuie te rog! Mulțumim!