Sari la conținut
  • de
Prima pagină » Utile » DIY : panouri din paie „homemade”. Deci se poate!

DIY : panouri din paie „homemade”. Deci se poate!

Suntem în mijlocul verii al anului 2021 și sunt foarte încântat să împărtășesc cu voi faptul că, zilele trecute am putut vedea pe viu, cum se fabrică panourile din paie. Știu că nu este cea mai ieftina tehnică de a construi o casa ecologică, dar știu și faptul că una dintre cele mai vizitate pagini de pe site-urile mele este cea despre panourile prefabricate din paie….iar articolul este scris în special pentru ei și nu numai.

Despre avantajele acestui produs am scris AICI. ……Și nu, acum nu am fost in halele de producție a celor de la  Ecococon și nici la Biobuilds. Pentru necunoscători, Ecococon este o firmă din Estonia care produce panouri de paie pentru piata din Europa cu reprezentantă și în România, iar cei de la Biobuilds fac același lucru dar cu hala de producție la Moreni, deci produs autohton.

Am avut plăcerea să vizitez hala lor de producție cu câțiva ani în urmă și să cunosc -chiar imi permit sa scriu : să mă împrietenesc – cu fondatorul acestui proiect, care este un om deosebit. Dar să revenim la oile noastre.

Cum l-am întâlnit pe George

   Oferind consultanță în domeniul construcțiilor ecologice, la începutul verii m-a contactat George – un clujean tânăr- care dorea o colaborare pentru a construi o casa din baloți de paie, mai exact din panouri de paie prefabricate.

Surpriza pentru mine a fost atunci când,  mi-au spus – împreună cu tatăl lui, D-l Constantin – că vor lucra cu panourile produse chiar de ei. Știind ce înseamnă o astfel de instalație, ca și complexitate, ca și investiție ( din discuțiile cu cei de la Biobuilds), recunosc, am fost foarte sceptic.

    Între timp, s-a construit fundația casei și paralel, George și tatăl lui lucrau la instalația de presat, tăiat, etc a panourilor din paie. Marele merit este al D-lui Constantin, bucătar de meserie (!) care, se poate lăuda cu mai multe invenții îndelungul anilor. După spusele acestuia, a gândit și asamblat instalația in 8 luni de zile, iar investiția se ridică la aproximativ 12.000 euro.

Presa (de fapt sunt două) a fost gândită în așa fel încât să poată producă panouri cu dimensiunea de 100x150x40 cm (lățime, înălțime, grosime) dar și de 60x80x40 cm, cele din urmă putând fi folosite ca și termoizolație între căpriori. Astfel, la aceste dimensiuni, combinând corect panourile, puteți obține o înălțime interioară ideală dar și la geamuri și uși pot fi combinate ușor.

Detalii despre panouri

După spusele lor, două persoane pot produce într-o zi, opt panouri mari, deci 12 m² de perete. De altfel, panourile pot fi folosite cu ușurință și pentru termoizolarea podelei (cu fundație adecvată) sau, cum am mai menționat, panourile mai mici pot fi folosite că și termoizolație între căpriori.

Având în vedere presiunea uriașă cu care se comprimă (aproximativ 50 bari) baloții, poate rezulta in final un perete de 40 cm grosime cu caracteristicile unei case pasive. Că să vă faceți o idee (mai ales cunoscătorii), in înălțimea de 150 cm al panoului, s-au presat 5 baloți cu o înălțime de 40cm și destul de bine compactați deja pe câmp (aproximativ 20 kg).

Update : 2023

Între timp, George a ajutat câteva persoane și le-a oferit panouri prefabricate făcute de el, așa că vă atașez trei exemple de case, care au fost construite din aceste panouri :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Consideri că-s utile informațiile? Atunci distribuie te rog! Mulțumim!